UA-85803939-1
U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

   

.

GreenBreath

Wegbereider van nieuwe categorie schermen:

Zeer Open Schermen. 

 

Bij een Zeer Open Scherm stroomt de vuile verkeerslucht grotendeels door het luchtdoorlatende scherm heen. De vuile lucht met fijn stof en NOx wordt in het scherm gereinigd. En het verkeerslawaai in de luchtstroom wordt gereduceerd.  

  

Voor de reinigingseigenschappen van het scherm is intensief contact met de vuile lucht van belang. Bij gesloten schermen strijkt de vuile lucht uitsluitend voorlangs het scherm. De meeste lucht verdwijnt over het scherm heen zonder in contact te komen met het reinigende oppervlakte van het scherm. Het rendement blijkt dan ook bijzonder laag te zijn. In een luchtdoorlatend scherm komt de lucht juist in intensief contact met het scherm. De geluidsreductie dient daarbij te worden gewaarborgd.

  

De innovatie van GreenBreath komt tot uiting in de luchtdoorlatendheid van het scherm waarin geluid geabsorbeerd en lucht (NOx en fijn stof) gefilterd wordt. Een scherm is normaal gesloten vanwege de noodzakelijke geluidswering. Een poreus scherm durven en kunnen toepassen die toch geluid weert, is een nieuw produktfenomeen.   

  

GreenBreath bestaat uit zelfdragende verzinkt stalen cassettes voorzien van een sandwich-systeem van geperforeerde steenwolplaten. Door deze perforaties stroomt lucht. In de perforaties omhuld met steenwol wordt het geluid geabsorbeerd. In de spouw bevindt zich een luchtreinigingskamer waarbij het fijn stof gefilterd wordt. Katalytische coating zorgt voor reductie van NOx. 

 

Verbetering luchtkwaliteit is bereikbaar van 10–20 % in fijn stof en NOX van 5–10 %, al naar gelang de specifieke uitvoering. De geluidsisolatie bedraagt 13 – 15 dB(A).

 

Bij TNO-bouw en ondergrond zijn in onze opdracht metingen uitgevoerd aan filtermateriaal voor fijn stof waarbij filterrendement en druk-debiet relatie gemeten is. Tevens is een interactief rekenmodel opgesteld waarmee het filtereffect voor het luchtdoorlatende scherm is in te schatten waarbij rekening wordt gehouden met de stroomopeningen in het scherm en het gekozen filtermateriaal. Het filterdoek is te modelleren naar laagdikte en het aantal zigzag vouwen.

 

Het scherm GreenBreath is eind vorig jaar geplaatst in een proeflokatie van Rijkswaterstaat langs de Rijksweg A27 bij Nulde. De cassettes passen ook in het modulaire systeem van Rijkswaterstaat.

Bij dit scherm is gekozen voor 2 x 120 mm steenwoldikte met een luchtreinigings-kamer van 300 mm breedte. De perforatiegaten zijn 150 mm diameter met een lijfdikte van 25-50 mm. De perforatiegraad bedraagt circa 44 %.

GreenBreath leidt tot een betere luchtkwaliteit langs wegen dat past in het thema infrastructuur. 

 

Patent is aangevraagd.

 

Producent is MOWI-nederland BV  Mijdrecht

Info: wilco.vandersar@janvanschie.nl  

 

 

Meer info:

GreenBreath Winnaar prijsvraag  

GreenBreath poster